Agaricus campestris

L. (1753)

Travniški kukmak

Rod Kukmaki | Agaricus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Najraje uspeva na pašnikih in travnikih. Sprva je vsa goba belkasta, ko pa zastiralce odpade, postanejo lističi temno rjavi. Obstaja veliko različkov in podobnih vrst kukmakov.

Klobuk

Od 3 do 10 cm širok, bel, rjavkast, rumenkast ali rdečkast, sprva polkrožen, izbočen, kasneje zravnan, gladek ali nekoliko luskat, v sušnem obdobju površinsko razpoka.

Trosovnica

Sprva bela, gosti lističi z dozorevanjem trosov postajajo vse bolj obarvani, najprej rožnati, kasneje rjavi in končno temno rjavi, skoraj črni.

Bet

Od 3 do 8 cm visok in od 1 do 2 cm debel, valjast, poln, nikoli daljši od širine klobuka, včasih proti dnišču ožji ali odebeljen, gladek, bel, viseč obroček hitro odpade, na spodnji strani pa je nekoliko luskat. Redko rumeni proti dnišču.

Meso

Belo, redko, nekoliko rdečkasto nad lističi in v dnišču beta, prijetnega vonja in okusa.

Trosi

7-8 x 4-5 µm, gladki, elipsasti, z vijoličastim nadihom. Trosni prah je črnikasto rjav.

Rastišče

Na gnojenih tleh s hlevskim gnojem, na pašnikih in travnikih, posamično ali v velikih skupinah, od začetka poletja pa vse do pozne jeseni, precej pogost v Sloveniji, na Bovškem redek.

Uporabnost

Vsestranski, odličen.

Opombe

Pri nas uspeva veliko različnih vrst belkastih kukmakov, ki pordečijo ali pa porumenijo. Večinoma so dobri, užitni, bodimo pa pozorni na takšne, ki na prerezu močno porumenijo v dnišču beta. Sem tudi sodi karbolni kukmak (Agarycus xanthodermus), ki ima poleg rumenečega dnišča, pri kuhanju še zoprn vonj po karbolu in povzroča prebavne motnje. Če kukmake pobiramo v neposredni bližini gozda, bodimo pozorni na dnišče beta, če ga obdaja bela lupina, je lahko katera izmed smrtno nevarnih mušnic!

Spada med

Saprofitne gobe