Agaricus sylvicola
(Vittad.) Peck (1872)Hostni kukmak
![9882ODSEKANI KUKMAK](https://www.gobenabovskem.si/wp-content/uploads/2016/03/9882ODSEKANI_KUKMAK-768x576.jpg)
![AGARICUS SYLVICOLA](https://www.gobenabovskem.si/wp-content/uploads/2007/06/AGARICUS-SYLVICOLA-744x558.jpg)
![AGARICUS SYLVICOLA2](https://www.gobenabovskem.si/wp-content/uploads/2007/06/AGARICUS-SYLVICOLA2-744x558.jpg)
![AGARICUS SYLVICULA3](https://www.gobenabovskem.si/wp-content/uploads/2007/06/AGARICUS-SYLVICULA3-744x558.jpg)
Podrobnosti
Značilno
Bel klobuk, ki na pritisnjenih mestih rumeni in odsekano gomoljasto dnišče.
Klobuk
V začetku rasti polkrožen, rahlo koničast, nato izbočen in zravnan, do 10 cm širok, gladek, bel, na pritisnjenih mestih rahlo porumeni in je mesnat.
Trosovnica
Lističi so najprej beli, zelo gosti in široki, nato postanejo rožnato sivi in pri starejši gobi čokoladno rjavi.
Bet
Valjast, nekoliko ukrivljen, enakomerno debel, poln, do 12 cm dolg in okoli 1 cm debel, z visečim obročkom, v dnišču zadebeljen in ravno odsekan.
Meso
Belo, nežno, prijetnega okusa in z vonjem po mandljih ali janežu.
Trosi
5.2-6.7 x 3.8-4.6 μm, eliptični, gladki, medeno rjavi. Trosni prah je vijoličasto rjav.
Rastišče
Raste posamično ali v majhnih skupinah pod smrekami in v mešanem gozdu, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem pogost.
Uporabnost
Užiten in okusen, predvsem ko je mlad.
Spada med
Saprofitne gobe