Boletus reticulatus
Schaeff. (1774)Poletni goban, jurček






Podrobnosti
Značilno
Od ostalih gobanov z belo trosovnico ga ločujemo po suhem, žametastem klobuku, ki v suši razpoka. Običajno ima dolg bet, z belo ali rjavo mrežico in postane hitro črviv.
Klobuk
Sprva polkrožen in podvihan, ožji od beta, kmalu se razpre tudi čez 15 cm široko in postane blazinast. Površina je gladka, rjava, žametastega videza, koža ni lupljiva, v suši rada razpoka.
Trosovnica
Cevke so navpične, sprva bele, tako kot luknjice na trosovnici, z dozorevanjem trosov postanejo rumene in končno olivnozelene barve. Trosni prah je olivnorjav.
Bet
Včasih več kot 10 cm visok in okoli 5 cm debel, trebušast, rjavkast in mrežast, poln, ko ostari postane betičast, valjast.
Meso
Belo, mehkejše kot pri drugih gobanih, zelo okusno in prijetnega vonja. Žal je hitro črvivo.
Rastišče
Raste pod listavci, že od junija do sredine jeseni, na Bovškem pogosto, če so ugodne vremenske razmere.
Uporabnost
Jurček je užiten, primeren za vsestransko uporabo, na Bovškem zelo zaželjen.
Opombe
Pri nepazljivem nabiranju bi ga lahko zamenjali z ŽOLČASTIM GRENIVCEM, ki je izredno grenak. Lahko nam škodujejo prestari jurčki!
Spada med
Mikorizne gobe