Boletus edulis
Bull. (1782)Jesenski goban
Podrobnosti
Značilno
Spoznamo ga po vlažnem, lepljivem klobuku, včasih je temno rjav, tako da je tudi meso pod kožico klobuka rdečkasto rjavo obarvano.
Klobuk
5-25 cm, polkrožen, izbočen, ko se zravna postane blazinast, rahlo gubast, bolj ali manj rjav, na obrobju svetlejši, vedno vlažen, lepljiv, pri starih primerkih je koža lupljiva.
Trosovnica
Sprva belkasta, cevke so precej dolge, z lahkoto jih odluščimo od klobuka, sčasoma porumenijo in končno pozelenijo. Enako se spreminjajo tudi luknjice, ki so sčasoma vedno večje.
Bet
5-12 x 2-6 cm, sprva trebušast, nato betičast, proti dnišču je debelejši, pri starih gobah postane valjast, trd, poln, bolj ali manj rjav in prepreden z mrežico.
Meso
Belo, na zraku postane rahlo rjavkasto, trdo, prijetnega vonja in okusa, pod kožico klobuka je rahlo obarvano.
Trosi
14-17 x 4.5-5.5 µm, vretenasti, gladki. Trosni prah je olivno rjav.
Rastišče
Raste pod listavci in iglavci, posamično ali v skupinah, poleti, največ pa v jeseni, na Bovškem ne tako pogost kot poletni goban.
Uporabnost
Odlična, vsestranska, primeren je tudi za sušenje.
Spada med
Mikorizne gobe, Pogoste gobe
Recepti
Polpeti z jurčki , Rižota z jurčki in lisičkami , Puranji zvitki z jurčki, bučkami in porom