Boletus edulis

Bull. (1782)

Jesenski goban

Rod Gobani | Boletus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Spoznamo ga po vlažnem, lepljivem klobuku, včasih je temno rjav, tako da je tudi meso pod kožico klobuka rdečkasto rjavo obarvano.

Klobuk

5-25 cm, polkrožen, izbočen, ko se zravna postane blazinast, rahlo gubast, bolj ali manj rjav, na obrobju svetlejši, vedno vlažen, lepljiv, pri starih primerkih je koža lupljiva.

Trosovnica

Sprva belkasta, cevke so precej dolge, z lahkoto jih odluščimo od klobuka, sčasoma porumenijo in končno pozelenijo. Enako se spreminjajo tudi luknjice, ki so sčasoma vedno večje.

Bet

5-12 x 2-6 cm, sprva trebušast, nato betičast, proti dnišču je debelejši, pri starih gobah postane valjast, trd, poln, bolj ali manj rjav in prepreden z mrežico.

Meso

Belo, na zraku postane rahlo rjavkasto, trdo, prijetnega vonja in okusa, pod kožico klobuka je rahlo obarvano.

Trosi

14-17 x 4.5-5.5 µm, vretenasti, gladki. Trosni prah je olivno rjav.

Rastišče

Raste pod listavci in iglavci, posamično ali v skupinah, poleti, največ pa v jeseni, na Bovškem ne tako pogost kot poletni goban.

Uporabnost

Odlična, vsestranska, primeren je tudi za sušenje.

Spada med

Mikorizne gobe, Pogoste gobe

Recepti

Polpeti z jurčki , Rižota z jurčki in lisičkami , Puranji zvitki z jurčki, bučkami in porom