Cantharellus cinereus

(Pers.) Fr. (1821)

Siva lisička

Rod Lisičke | Cantharellus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Gobica sivo rjavih barv, votla, podobna črni trobenti (Craterellus cornucopioides), vendar je siva trosovnica sestavljena iz redkih in debelih letvic, ki se viličasto razcepijo.

Klobuk

2-5 cm, sprva izbočen, kmalu zravnan in lijast, sivkasto rjav, proti osredju je rahlo luskat, star dobi luknjo v osredju, ki se nadaljuje v bet, obrobje pa je gladko in valovito.

Trosovnica

Pepelno siva, letvice so do 1 mm debele, potekajo po betu navzdol, proti robu se večkrat viličasto razcepijo in so na robu precej goste.

Bet

3-6 x 0.4-0.8 cm, valjast, votel, ukrivljen, gladek, podolžno nekoliko zguban, sivkasto rjav, star postane črnikast. Od vrha proti dnišču je polagoma ožji.

Meso

Sivkasto, staro počrni, tanko, prijetnega okusa in diši po slivah.

Trosi

7-12 x 5-8.5 µm, elipsasti, s tankimi stenami, prosojni, neamiloidni. Trosni prah je belkast.

Rastišče

Raste v skupinah, na gozdnih tleh, pod listavci, predvsem pod bukvami, poleti in jeseni, na Bovškem redka. Težko jo opazimo zaradi varovalne barve.

Uporabnost

Užitna; dobra, primerna za najrazličnejše jedi. Pri čiščenju moramo paziti, saj se v votel bet rade skrijejo živalice.

Opombe

Podobna ji je črna ali mrtvaška trobenta (Craterellus cornucopioides), ima gladko trosovnico in je tudi užitna. Na gozdnih pogoriščih in na mestih, kjer so kurili ogenj, raste pogoriščni letvičar (Faerberia carbonaria), ki ima obliko lisičke in poln bet. V dnišču beta so običajno vidne štrene micelija, trosovnica je podobna trosovnici sive lisičke, klobuk je lijast, temno rjav in ima valovito obrobje, je užitna, vendar redka. Črneča lisička (Cantharellus melanoxeros) ima sivo vijoličasto trosovnico, je okrasto rumenih barv, na robovih pa meso počrni. Nekateri avtorji jo enačijo z gubasto lisičko (Cantharellus ianthinoxanthus), ki ne počrni in ima bolj rožnato trosovnico. Obe sta užitni.

Spada med

Mikorizne gobe

Podobne gobe

Faerberia carbonaria (Pogoriščni letvičar) , Cantharellus ianthinoxanthus (Gubasta lisička) , Craterellus cornucopioides (Črna trobenta) , Cantharellus melanoxeros (Črneča lisička)