Chalciporus piperatus
(Bull.) Bataille (1908)Pekoči bakrenopor


Podrobnosti
Značilno
Majhna in pekoča cevarka z rdeče rjavimi luknjicami na trosovnici in tankim, v dnišču močno rumenim betom.
Klobuk
3-5 cm, vzbočen, blazinast, gladek in svetleč, moker nekoliko lepljiv, okrasto rjavkastih barv.
Trosovnica
Zgrajena iz navpičnih cevk, ima oglate neenake luknjice rdečkasto rjave barve, temnejše od površine klobučka.
Bet
3-4 x 0,5-1 cm, valjast, gladek, rjavkast, proti dnišču nekoliko zožen in obdan z živo rumenimi micelijskimi vlakenci.
Meso
V betu je citronasto rumeno, drugod pa mesnato rdeče, brez posebnega vonja, poprasto pekočega okusa.
Rastišče
Pod iglavci, pogosto pod smrekami, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem na nekaterih rastiščih razmeroma pogosta.
Uporabnost
Ni zelo strupen, gastrointestinalni sindrom – zastrupitev prebavil.
Opombe
Med cevarkami ni zelo strupenih gob. Če odštejemo PEKOČI BAKRENOPOR, so vse majhne cevarke bolj ali manj užitne. Med večjimi cevarkami – gobani – najdemo strupene vrste med takimi, ki imajo rdečo spodnjo stran trosovnice. Razen grenkih vrst so tudi gobani z rumenimi luknjicami užitni.