Clitopilus geminus

(Paulet) Noordel. & Co-David (2009)

Zvegana mokarica

Rod Mokarice | Clitopilus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Klobuk

Od 4 do 10 cm širok, ponavadi nepravilno okrogel, najprej izbočen, kasneje raven. Valovit, na obrobju včasih nazobčan, z rahlo grbo v sredini. Površina je gladka, nesvetleča, v mladosti fino dlakasta, oranžno oker do rjavo oker barve. Rob klobuka je dolgo časa podvihan.

Trosovnica

Lističi so v mladosti svetlo bež, kasneje temnejše bež do rožnato rjave barve. Široki, relativno široko pripeti, gosti. Posamezni lističi so razcepljeni proti betu, ostrinka je rahlo nazobčena. Bolj ali manj zlahka jih odstranimo od klobuka.

Bet

Od 4 do 7 cm visok in od 1 do 2 cm debel, valjast, včasih v dnišču rahlo zašiljen, trd v mladosti, kasneje delno votel. Površina je nežno dlakasta na belkasti ali svetlo bež podlagi, mestoma nekoliko vzdolžno žlebičast.

Meso

Belkaste do krem barve, debelo v centru klobuka, na robu tanjše. Vonj je komaj zaznavan, neznačilen, okus mil do grenkast.

Trosi

4.9-6.1 x 3.8-4.7 µm.

Rastišče

Raste posamezno ali v manjših skupinah v iglastih, redkeje listnatih gozdovih ali na obrobju gozdov, zgodaj jeseni. Na Bovškem, kot tudi drugje v Sloveniji, redka.

Uporabnost

Užitna.

Spada med

Mikorizne gobe