Coprinopsis atramentaria

(Bull.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo (2001)

Prava tintovka

Rod Tintovke | Coprinopsis | Pogojno užitna

Pogojno užitna

Podrobnosti

Značilno

Siv, jajčasto oblikovan klobuk se zvonasto odpre, od roba pa prične kapljati črna tekočina, nasičena s trosi. Raste v šopih povsod, kjer je veliko ostankov trhlega lesa.

Klobuk

3-4 cm, sprva jajčast, nato zvonasto razprt, gladek, bledo siv, nekoliko radialno zguban, teme je temnejše in večkrat rahlo luskato.

Trosovnica

Najprej bela, lističi so izredno gosti, široki, prosti pri betu, z dozorevanjem trosov postajajo črnikasti in se spreminjajo v črno tekočino, ki kaplja od roba klobučka.

Bet

8-10 x 0.5-1 cm, valjast, votel, proti vrhu polagoma zožen, bel, svilast, svetleč, proti dnišču običajno nekoliko rjavkasto luskat, kjer je viden tudi ostanek obročka.

Meso

Sivkasto, rjavkasto, nato belo, s komaj zaznavnim, neopredeljivim vonjem in okusom.

Trosi

7-11 x 5-6 µm, elipsasti, z vidnim kališčem, črni, z rahlo olivnim odtenkom. Ne raznaša jih veter, pač pa voda in insekti.

Rastišče

Blizu zakopanih ostankov lesa, na vrtovih, smetiščih, v parkih, v bližini naselij, od pomladi do pozne jeseni, v velikih šopih, na Bovškem pogosta.

Uporabnost

Pogojno užitna, 24 ur pred in po jedi ne smemo uživati alkohola. Pražena ali v juhi je zelo okusna, skupaj z alkoholom pa je nevarna, povzroča antabusni sindrom, zastrupitev krvi. Nabiramo samo gobe z belimi lističi.

Spada med

Saprofitne gobe

Podobne gobe

Coprinopsis romagnesiana (Rjavoluska tintovka)