Coprinopsis romagnesiana

(Singer) Redhead, Vilgalys & Moncalvo (2001)

Rjavoluska tintovka

Rod Tintovke | Coprinopsis | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Klobuk

3-6 cm visok in 3-5 cm širok, sprva pokončno jajčast, nato zvonast z zaobljenimi robovi, nazadnje razprt z raztrganimi in zavihanimi žarkastimi rebri. Površina je sprva svetlo rjavo rumena, ki se v rasti klobuka spreminja v majhne luske, le te ostanejo na ožjem osredju strnjene, proti robu so vse bolj razmaknjene, žarkasto usmerjene in se med seboj ne prekrivajo, zato je tudi vidna bledo sivkasta bleščeča podlaga, ki spominja na barvo prave tintovke (Coprinopsis atramentaria), podlaga na obrobju je vzdolžno drobno brazdasto žlebasta, robovi se vse bolj žarkasto razcepljajo in rebrasto privihajo ob napredujočem avtolitičnem spreminjanju barve mesa in listov v purpurno rdečo in nazadnje črno, kapljajočo gmoto.

Trosovnica

Lističi so mladi belkasti, tenki in nežni, najprej ravni, nato nekoliko trebušasti, zelo gosti, prosti, končno temnijo rdeče purpurno in črno, ostrinka je drobno kosmičasta.

Bet

6-12 cm visok, 6-10 mm debel, vrh in trup sta bela iznad obročka, pod njim je dnišče svetlo rjavo rumeno, pokrit je z drobnimi luskami, sprva vzdolžno vlaknat, poln, kasneje se mehko vlaknato zvotli.

Meso

Mlado je belo, sprva krhko, mehko in nežno, zlasti na robu, je lomljivo, pozneje je uvelo in upogljivo, v betu je čvrstejše z vzdolžno vlaknato strukturo, brez značilnega vonja in okusa.

Trosi

8-12 x 5-6 µm, jajčasti, gladki, črni s svetlo rjavo in ploščato klično poro na vrhu. Trosna tekočina je črna.

Rastišče

Raste na organsko bogatih tleh, ob poteh, okrog trhlih panjev listavcev in korenin, tudi zunaj gozda, od pomladi do jeseni.

Uporabnost

Neužitna.

Spada med

Saprofitne gobe

Podobne gobe

Coprinopsis atramentaria (Prava tintovka)