Geastrum elegans

Vittad. (1842)

Lepa zvezdica

Rod Zvezdice | Geastrum | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Nezrel trosnjak je kroglaste oblike do 15 mm širok, ki zraste pod zemljo, nato se zunanja ovojnica nad zemljo razpre oz. se od roba proti sredini raztrga v 6 do 8 trikotnih nehigroskopičnih krp, ki imajo značilno zvezdasto obliko. Razprta zvezdica je do 35 mm široka. Notranji del plodišča se pri tem dvigne nad površino tal, je kroglaste oblike in sestavljen iz tanke notranje ovojnice, znotraj katere je pri mladih gobah belo tkivo, ki se kmalu umazano sivkasto rjavo obarva in se razvije v prašečo se trosno gmoto. Na temenu rjavkaste (kasneje sivkasto bela in poprhnjena) notranje ovojnice je resičasta odprtina, skozi katero se iztrese zrel trosni prah. Odprtina nima vidnega obrobja, kot pri nekaterih podobnih zvezdicah. Zunanja ovojnica je pri mladih gobah belo sivkasta in 1-2 mm debela, pri starejših je navzdol zavihana in razprostrta po tleh.

Trosovnica

Trosi se nahajajo v kroglici z luknjico na temenu, ki se pojavi na popolnoma razprtem trosnjaku s številnimi kraki, skozi luknjico pa uhajajo v okolico.

Trosi

4.5-5.5 μm, trosni prah je svetlo rjavkast do rumenkasto rjavkast.

 

Rastišče

Raste jeseni, posamezno ali v manjših skupinah na peščeni zemlji, našel sem jo pod lesko in mladim gabrom na travniku. Sicer tam ni veliko zemlje, temveč lapor.

Uporabnost

Neužitna.

Opombe

Novo v Sloveniji.

Spada med

Saprofitne gobe