Lycoperdon excipuliforme

(Scop.) Pers. (1801)

Visoka prašnica

Rod Prašnice | Lycoperdon | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Raste v gozdovih, tudi v travi, pogosto postane preko 15 cm visoka, običajno ima podolžno naguban, sterilen bet, mlada pa je prekrita z igličastimi bradavicami.

Klobuk

Od 4 do 17 cm visok, kot narobe obrnjena hruška, včasih s širokim in dolgim betom, glavati del s trosovnico je do 10 cm širok, s sploščenim temenom. Zunanja ovojnica je sprva bela, nato rjavkasta, najprej prekrita s krhkimi bodicami, ki pri stari gobi odpadejo. Tudi notranja ovojnica je najprej bela, nato pa rumenkasta in končno rjava.

Trosovnica

Sprva bela, nahaja se v glavatem delu trosnjaka in se pri prašnicah imenuje gleba. Ko trosi prično zoreti, porumeni, pozeleni, nato pa porjavi in se spremeni v trosni prah, ki uhaja iz odprtine na vrhu gobe.

Bet

Različno oblikovan, spodnji, sterilni del trosnjaka, valjast, običajno je podolžno zguban, proti dnišču ožji, dnišče obdaja štrenasti splet micelija. Večkrat postane bet proti glavatemu delu trosnjaka nekoliko ožji.

Meso

Belo, gleba je krhka in mehka, prijetnega vonja in okusa, v betu je žilavo.

Trosi

4-5.5 µm, bradavičasti. Trosni prah je rjav.

Rastišče

Na gozdnih tleh, na obronkih gozdov v travi, redko na pašnikih, v skupinah, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem ponekod pogosta.

Uporabnost

Dobra, dokler je gleba še bela. Sterilni del gobe je težko prebavljiv.

Opombe

Zamenjava je možna s podobno oblikovanimi prašnicami, ki so pa mlade vse užitne. Zastrta prašnica (Lycoperdon mammiforme) je do 7 cm visoka, bela, hitro zožena proti dnišču, kjer so kožasti ostanki debelega ovoja, ki sprva kot krpice prekriva površino gobe, kasneje pa odpade. Tudi betičasta prašnica je včasih zelo velika (Lycoperdon perlatum) in zaradi igličastih bradavic podobna visoki prašnici. Tudi travniška prašnica (Lycoperdon pratense) ima sprva igličaste bradavice, doseže do 6 cm višine, značilno pa je skoraj ravno, potlačeno teme. Raste na travnikih in pašnikih, kjer se bomo srečali še z drugimi, številnimi, podobnimi vrstami gob.

Spada med

Saprofitne gobe

Podobne gobe

Bovistella utriformis (Senožetna kadilčnica)