Pseudohydnum gelatinosum

(Scop.) P. Karst. (1868)

Navadna ledenka

Rod Ledenke | Pseudohydnum | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Školjkaste oblike, z bolj ali manj izrazitim stranskim betom, želatinastega, vodenega, prosojnega mesa, s hrapavo površino klobučka in z igličasto trosovnico.

Klobuk

Od 3 do 6 cm širok, školjkast, s stranskim betom ali brez njega, pritrjen na substrat, hrapave ali navidezno gladke površine, prekrit z drobnimi laski (do 15 µm dolžine), bel ali rjav in v začetku rasti s podvitim robom.

Trosovnica

Sivo belkasta, zgrajena iz kratkih, prosojnih bodic, ki so goste in visijo izpod klobučka. Proti betu so nekoliko krajše.

Bet

Stranski, kratek in debel, včasih ga sploh ni, klobučki so stransko priraščeni na substrat in nanizani drug nad drugim, kot strešna opeka.

Meso

Belo, sivkasto, z zelenkastim ali modrim odsevom, prosojno, želatinasto tresoče, prijetnega vonja in okusa, včasih ima okus po štoru, na katerem raste, po trhlem lesu.

Trosi

5-8.5 x 4-6.5 µm, široko elipsasti, gladki, s tankimi stenami, neamiloidni. Trosni prah je bel.

Rastišče

Na trhlem lesu iglavcev, redko na lesu listnatega drevja, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem se jo najde.

Uporabnost

Dobra, užitna tudi surova, kot solata, prej jo je treba namakati v kisu.

Opombe

Običajno najdemo belkaste trosnjake, ponekod pa so pogosti tudi klobučki z rjavo površino, ki pa so brez drugih razlik in enake kakovosti. Zamenjava s strupenimi gobami ni mogoča. Obstaja sicer več rodov, v katerih imajo trosnjaki želatinasto meso, vendar gre za drugačne oblike in barve gob, med katerimi pa so nekatere tudi užitne.

Spada med

Lesne gobe, Saprofitne gobe