Laetiporus sulphureus
(Bull.) Murrill (1920)Žvepleni lepoluknjičar




Podrobnosti
Klobuk
Od 10 do 30 cm dolg in širok in od 1 do 5 cm debel, mesnat, gladek, rumen, oranžen ali z rožnatim odtenkom, več klobukov drug vrh drugega in so ob substratu zraščeni med seboj.
Trosovnica
Sestavljena iz vertikalnih cevk, luknjice so rumene, okrogle ali pa nekoliko labirintne.
Bet
Beta ni ali pa je neizrazit.
Meso
Sprva belo, nato rumenkasto, sočno, mehko, staro trdo in lomljivo, z neopredeljivim vonjem in grenko kiselkastim okusom.
Trosi
5-7.5 x 3.5-5 µm, prosojni, neamiloidni. Trosni prah je belkast.
Rastišče
Pogosto na sadnem drevju in drugih listavcih, od pomladi do pozne jeseni. Na Bovškem ni redek.
Uporabnost
Pogojno užiten. Strupenost ni huda, sindrom surovih gob – zastrupitev prebavil. Kuhan je užiten in vsestransko uporaben. Okus spominja na piščančje meso.
Opombe
Za uživanje je primerna le mlada goba. To velja tudi za vse ostale gobe, ki rastejo na lesu.
Spada med
Lesne gobe