Russula cyanoxantha
(Schaeff.) Fr. (1863)Modrikasta golobica
Podrobnosti
Značilno
Ima modrikasto zelenkast, lisast klobuček, bele in prožne lističe, bel bet, ki je včasih vijoličasto nadahnjen, je milega okusa, meso pa ne reagira na železov sulfat.
Klobuk
Od 5 do 15 cm v premeru, najprej izbočen, s podvihanim robom, kmalu je na osredju udrt, obrobje se zravna in pri starih gobah nekoliko dvigne. Kožica je gladka, v vlažnem vremenu lepljiva, modrikasto vijoličasta ali zelena in se da olupiti na obrobju.
Trosovnica
Bela, lističi imajo modrikast odsev, so gosti, pripeti na bet, prožni in se na pritisk zlepijo.
Bet
Od 4 do 10 cm visok in od 1 do 3 cm debel, valjast, poln, v dnišču zožen, bel, skoraj gladek ali pa podolžno zguban, včasih je modrikasto ali vijoličasto nadahnjen in dokaj prožen.
Meso
Belo, pod kožico klobuka rahlo rožnato, na zraku nekoliko posivi, je precej prožno, skoraj brez vonja, ima pa prijeten okus.
Trosi
6.5-10 x 5.5-6.5 µm, izolirano bradavičasti. Trosni prah je bel.
Rastišče
Raste skupinsko, pod listavci in iglavci, od začetka poletja pa vse do pozne jeseni, na Bovškem pogosta.
Uporabnost
Odlična, vsestranska, pripravna za najrazličnejše jedi in za konzerviranje, zelo okusna je hitro pečena na plošči.
Opombe
Pri nabiranju golobic je pokušanje izredno pomembno, saj so si mile in pekoče vrste pogosto močno podobne.
Spada med
Mikorizne gobe, Pogoste gobe