Russula firmula
Jul. Schäff. (1940)Trdikasta golobica





Podrobnosti
Klobuk
3-7 (9) cm širok, sprva je izbočen in trd, kasneje se razširi in zravna, gladek, vlažen je bleščeč, kožica se zlahka olupi; je zelo spremenljive barve, vijoličaste, vijolično rdeče, rdečkasto rjave ali olivno rjave, z rumenimi, rumeno olivnimi ali rjavkastimi lisami, včasih je v sredini svetlejše sivo vijoličast.
Trosovnica
Lističi so gosti, pritrjeni, pogosto prosti, viličasti, belkasti, pozneje rumeni, rumeno oker ali oranžni, ostrinka je belkasta.
Bet
2-7 (8) cm visok in 0.8-1.5 (2) cm debel, trd, poln, v starosti votel, na vrhu gladek ali drobno puhast, pri dnu nekoliko žilast, bel, se nagiba k rumeni ali rahlo rjavi barvi.
Meso
Čvrsto, krhko, belo, izrazito diši po sadju, kot jabolko ali pelargonijevi listi, okus je blag v klobuku in betu, medtem ko so lističi pekoči.
Trosi
7.5-13 x 6.7-12 µm. Trosni prah je rumen.
Rastišče
Raste poleti in jeseni, skupinsko, v mešanih in iglastih gozdovih v sožitju z različnimi iglastimi drevesi, najpogosteje z borom, smreko ali jelko. Na Bovškem najdena pod smreko.
Uporabnost
Neužitna-pekoča.
Opombe
Literatura: Fred Kranzlin, FUNGI OF SWITZERLAND, vol. 6, str. 176.
Spada med
Mikorizne gobe