Tricholoma stiparophyllum

(N. Lund) P. Karst. (1879)

Zgoščenolistna kolobarnica

Rod Kolobarnice | Tricholoma | Neužitna

Neužitna

Podrobnosti

Značilno

Srednje velika do velika, belkasta kolobarnica z odvratnim vonjem in pogosto z brazdastim robom klobuka.

Klobuk

40-140 mm, sprva poloblast do zvonast, kmalu izbočen do raven, z ali brez nizke grbe. Rob je dolgo zavihan, sčasoma raven in pogosto valovit, v starosti žlebkast. Površina je gladka do drobno žametasta, včasih nepravilno razpokana, na obrobju bela do krem ali slamnato rumena, s starostjo in proti osredju bledo sivobela pogosto z rumenorjavkasto do sivo rumenimi madeži.

Trosovnica

Lističi so široko do izrezano pritrjeni k betu, srednje široki in srednje redki, beli do krem, s starostjo ali ob dotiku postanejo mestoma rjavi.

Bet

70-100(120) x 10-25 mm, valjast ali rahlo odebeljen v dnišču, gladek do rahlo poprhnjen, včasih drobno luskast v dnišču, bel do bledo rumenkast, proti dnišču pogosto z rumenkasto rjavimi madeži. Globoko zakopano dnišče je pogosto prekrito z belim filcasto koreninastim micelijem.

Meso

Čvrsto, belo do bledo sivobelo, s kompleksnim vonjem, največkrat je odvratno žarek z rožnatim do kemijskim pridihom, podoben vonju kuhinjskih odpadkov ter z okusom po moki.

Trosi

4.3-8.0 x 3.1 – 5.6 μm, večinoma elipsasti, Q = 1.1-1.9.

Rastišče

Raste septembra in oktobra v mikorizi z brezo, predvsem na peščenih in šotastih tleh, pojavi se lahko tudi na mestih, kjer raste hrast ali smreka, vendar vedno z brezo v bližini, kar pogosta.

Uporabnost

Neužitna.

Opombe

Vir: M. Christensen in J. Heilmann-Clausen, The genus Tricholoma, Fungi of Northern Europe, vol. 4, str. 182.

Prevod: Anja Rot

Spada med

Mikorizne gobe