Auricularia auricula-judae

(Bull.) Quél. (1886)

Bezgova uhljevka

Rod Uhljevke | Auricularia | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Značilno

Podobna je ušesu, nepravilnih oblik, mesnato rjave, olivne barve, s tankim, žilavim mesom, z rahlo zgubano notranjostjo, polsteno zunanjo površino. S kratkim betom je pritrjena na les. Sveža je mehka in tresoča, suha trda, zmočena pa ponovno oživi.

Klobuk

3-10 cm, sprva skledast, kasneje zguban z valovitim robom, zunanja površina je pokrita s kratkimi dlačicami, polstenega videza, rdečkasto rjava, z olivnim ali vijoličastim nadihom. S hrbtno stranjo ali s kratkim betom se drži substrata.

Trosovnica

Rjava na notranji strani klobuka, nekoliko zgubana, mlada gladka in enake barve kot zunanja površina.

Bet

Zelo kratek ali pa sploh ni izoblikovan.

Meso

Tanko, prožno, žilavo, želatinasto tresoče, posušeno se močno skrči, postane trdo in krušljivo ter nima izrazitega vonja in okusa.

Trosi

13-20 x 4-6 µm, valjasti, rahlo upognjeni, neamiloidni, gladki. Trosni prah je bel.

Rastišče

Raste na deblih in vejah črnega bezga (Sambucus nigra), v šopih ali pa so klobučki nanizani drug nad drugim po deblu, vse leto, na Bovškem razmeroma pogosta.

Uporabnost

Dobra, cenjena na Kitajskem in Japonskem, užitna tudi surova, precej žilava, pripisujejo ji zdravilne lastnosti.

Opombe

Zamenjamo jo lahko z njeno sorodnico brestovo uhljevko (Auricularia mesenterica), ki ima močno zgubano notranjost, oziroma spodnjo stran klobuka, zunanja ali zgornja površina je belkasta, polstena in debelo kosmata. Goba ni primerna za uživanje.

Spada med

Zdravilne gobe

Recepti

Zimske gobe z zelenjavo

Podobne gobe

Auricularia mesenterica (Brestova uhljevka)