Lactifluus volemus

(Fr.) Kuntze (1891)

Sočni mlečnik

Rod Mlečniki | Lactifluus | Užitna

Užitna

Podrobnosti

Klobuk

Od 5 do 12 cm širok, sprva izbočen, podvit, z ravnim temenom, kmalu je na osredju rahlo udrt, nato se povsem razpre, gladek, oranžno rumen, osredje je rahlo temnejše, star zbledi.

Trosovnica

Najprej bledo okrasta, nato bledo oranžna, lističi so razmeroma gosti, priraščeni na bet, pri starih gobah potekajo nekoliko po betu navzdol, ranjeni pa izločajo obilen bel mleček.

Bet

Od 6 do 10 cm visok in od 1 do 2 cm debel, valjast, vretenast, včasih ukrivljen, poln, trd, gladek, enake barve kot klobuk, rahlo poprhnjen, na ranjenih mestih močno soči in pušča rjave lise.

Meso

V začetku svetlo okrasto, belkasto, staro je rjavkasto, trdo, gladko se prelomi, obilen mleček je sprva bel, nato porjavi, milega okusa in močnega vonja po ribah.

Trosi

7.5 x 10 µm, mrežasti. Trosni prah je bel.

Rastišče

Pod listavci in iglavci, skupinsko, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem precej pogost.

Uporabnost

Užiten tudi presen, najboljši je pečen na žaru ali z jetrci (glej recept), lahko spremenimo okus tudi drugim gobam, vendar vsak ne prenaša specifičnega vonja. Ni za globoko zamrzovanje!

Opombe

Ne moremo ga zamenjati s strupenimi gobami zaradi značilnega vonja. Obstaja več podobnih vrst mlečnic, vendar nimajo značilnega vonja po ribah.

Recepti

Jetrca s sočnimi mlečniki