Leccinellum pseudoscabrum
(Kallenb.) Mikšík (2017)Gabrov dedek




Podrobnosti
Značilno
Spoznamo ga po drobno zgubanem, okrasto rjavem klobuku, po mesu, ki na zraku močno počrni in po tipičnem rastišču pod gabri. Najraje uspeva na gozdnih obronkih v travi.
Klobuk
Sprva polkrožen, nato stožčasto izbočen, vse bolj sploščen, vendar ni blazinast, ostane rahlo stožčast, do 12 cm širok. Površina je hrapavo nagubana, okrasta, rjavkasta, pri starih gobah svetlejša, v sušnem obdobju rada razpoka.
Trosovnica
Belkasta, kasneje rumeno sivkasta, cevke so tanke, dolge, pri betu skoraj proste, luknjice na pritisnjenih mestih potemnijo.
Bet
Valjast, poln, trd, proti dnišču je polagoma malo širši, belkast, sivkast, okrast, hrapavo luskat, pri starih gobah postanejo luskice črnikaste. Do 15 cm visok in do 2 cm debel.
Meso
Belkasto, na zraku sprva rahlo rožnato, nato posivi, počrni, staro je mehko, prijetnega vonja in okusa.
Trosi
10-20 x 4-7 µm, vretenasti, gladki. Trosni prah je tobačno rjav.
Rastišče
Skupinsko pod gabri, na robu gozda v travi, od poletja do pozne jeseni, na Bovškem pogost.
Uporabnost
Dober, dokler je mlad, s starostjo se meso zmehča. Meso pri kuhanju počrni.
Opombe
Zamenjava s strupenimi gobami ni možna, lahko pa ga zamenjamo s podobnimi vrstami dedov.
Spada med
Mikorizne gobe, Pogoste gobe