Leccinum scabrum
(Bull.) Gray (1821)Brezov ded







Podrobnosti
Klobuk
Sprva polkrožen, kasneje se počasi širi in postaja vse bolj nizko izbočen, blazinast, žametast, suh, gladek, siv, sivo rjav, rumeno rjav, star obledi, kožica pa nikoli ne razpoka. Velikost od 5 do 10 cm.
Trosovnica
Najprej bela, kmalu postane sivkasta, cevke so dolge, pri betu krajše, luknjice so drobne in s starostjo močno potemnijo.
Bet
Valjast, poln, trd, proti dnišču je polagoma nekoliko odebeljen, hrapavo luskat, s temno rjavimi ali črnikastimi luskami. Od 8 do 15 cm visok in od 1 do 2 cm debel. Star postane precej vitek.
Meso
Belkasto, sivkasto, v klobuku postane precej mehko, v betu je trdo, pri starih gobah olesenelo, kot pri ostalih dedih. Ima prijeten vonj in okus.
Trosi
13-20 x 5-6 µm, rumenkasti. Trosni prah je tobačno rjav.
Rastišče
Pod brezami, poleti in v jeseni, na Bovškem je pogost.
Uporabnost
Dobra goba, dokler meso ni preveč mehko.
Spada med
Mikorizne gobe, Pogoste gobe