Tricholoma acerbum
(Bull.) Quél. (1872)Trpka kolobarnica
Podrobnosti
Značilno
Ime je dobila po trpkem okusu mesa, včasih so jo imenovali rebrasta kolobarnica, ker rob klobuka s starostjo postane grobo rebrast.
Klobuk
Od 7 do 14 cm, mesnat, sprva poloblast, kasneje izbočen, tudi sploščen, rob je dolgo časa podvit, kasneje postane grobo rebrast, nato tanek, površina je najprej belkasta, nesvetleča ter gladka, kasneje slamnato rumena ali okrasta in suha ter fino naluskana, obrobje je drobno nagubano.
Trosovnica
Lističi so gosti, široki, različno dolgi, ob betu izrezani, beli ali smetanovo rumeni, na mestih dotika rdečkasti ali rjavkasti.
Bet
3-7 x 2-3 cm, valjast, krepak, trd, sprva bel, pozneje slamnato rumen kot klobuk, podolžno vlaknat, pod klobukom drobno zrnat, poln, gladek.
Meso
Belo, debelo, brez posebnega vonja, pekoče in trpko.
Trosi
4-7 x 2.5-5 µm, kapljasti, drobni, gladki, neamiloidni. Trosni prah je bel.
Rastišče
V listnatih in mešanih gozdovih, skupinsko ali posamično, jeseni, na Bovškem redka.
Uporabnost
Neužitna.
Spada med
Mikorizne gobe